Najczęściej spotykane alergie u dzieci
Substancje, które najczęściej alergizują dzieci to: gluten, jaja i mleko. Dziecko może mieć alergię na jeden, dwa, a nierzadko na wszystkie trzy wymienione składniki - co utrudnia utrzymanie w pełni zbilansowanej diety ze względu na ograniczenia pokarmowe.
Dlatego tak ważne jest umiejętne wzbogacanie diety dziecka alternatywnymi zamiennikami produktów uczulających. Oto sposoby na prawidłowe zbilansowanie diety przy najczęstszych nietolerancjach pokarmowych i alergiach spożywczych.
Co zamiast zbóż z glutenem?
Gluten występuje w ziarnach pszenicy i jej odmianach: orkiszu, płaskurce, a także w życie i jego odmianach: pszenżycie oraz jęczmieniu. To białko roślinne, a dokładniej mieszanina dwóch białek: gluteniny oraz gliadyny.
- Alternatywne źródła węglowodanów w diecie bezglutenowej to: komosa ryżowa, amarantus, ryż, owies, kasza jaglana, gryka, kukurydza, maniok, teff.
 
Alergia na białko jaja
Białko jaj zawiera idealne proporcje niezbędnych człowiekowi aminokwasów. Jajko to również bogate źródło żelaza, które bierze udział w produkcji czerwonych krwinek oraz umożliwia transport i magazynowanie tlenu. Dlatego zastępując jajko w diecie dziecka, trzeba koniecznie zrównoważyć ilość białka i żelaza.
- Alternatywne źródła białka w diecie bezjajecznej to: mięso, ryby, strączki (groch, soja, soczewica, fasola, bób), tofu, napoje sojowe, tempeh.
 - Alternatywne źródła żelaza w diecie bezjajecznej to: mięso, ryby, strączki (groch, fasola, soczewica, soja, bób), sezam, orzechy nerkowca, słonecznik, suszone pomidory, suszone rodzynki i morele, kakao, karob, kasza gryczana, kasza jaglana, jarmuż.
 
Mleko się wylało, czyli wapniowa zamiana
Mleko jest także źródłem pełnowartościowego białka, ale co ważniejsze, wzmacniającego struktury kości i zębów dzieci wapnia. Ale jest też inna ważna rola wapnia: ułatwienie wchłaniania witaminy D - niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów w ludzkim organizmie: nerwowego, mięśniowego, endokrynnego czy odpornościowego. Eliminacja lub zmniejszenie ilości mleka w diecie dziecka, wiąże się z odpowiedzialnym zadaniem zapewnienia prawidłowej ilości wapnia w jego codziennych posiłkach.
- Alternatywne źródła wapnia w diecie bezmlecznej to: napoje sojowe wzbogacane wapniem, komosa, nasiona chia, amarantus, sezam, migdały, orzechy włoskie, warzywa zielone, warzywa kapustne, pomarańcze.
 
Ważne jest, aby w procesie diagnozy nietolerancji czy alergii - polegać na opiniach lekarzy alergologów, zamiast testów przedstawianych w Internecie jako metoda szybkiego zdiagnozowania alergizujących produktów spożywczych.
Aneta Łańcuchowska, dietetyczka, ekspertka programu Rossnę!
