Zamienniki w diecie dziecka z alergią

01.03.2021
header

Nietolerancje i alergie pokarmowe to częsty problem, z którym zmagają się dzieci i ich rodzice. W końcu od tych drugich zależy, jak wygląda dieta dziecka. Czym zastąpić alergizujące produkty opisuje Aneta Łańcuchowska, dietetyczka, ekspertka programu Rossnę!

Najczęściej spotykane alergie u dzieci

Substancje, które najczęściej alergizują dzieci to: gluten, jaja i mleko. Dziecko może mieć alergię na jeden, dwa, a nierzadko na wszystkie trzy wymienione składniki - co utrudnia utrzymanie w pełni zbilansowanej diety ze względu na ograniczenia pokarmowe.

Dlatego tak ważne jest umiejętne wzbogacanie diety dziecka alternatywnymi zamiennikami produktów uczulających. Oto sposoby na prawidłowe zbilansowanie diety przy najczęstszych nietolerancjach pokarmowych i alergiach spożywczych. 

Co zamiast zbóż z glutenem?                  

Gluten występuje w ziarnach pszenicy i jej odmianach: orkiszu, płaskurce, a także w życie i jego odmianach: pszenżycie oraz jęczmieniu. To białko roślinne, a dokładniej mieszanina dwóch białek: gluteniny oraz gliadyny.

  • Alternatywne źródła węglowodanów w diecie bezglutenowej to: komosa ryżowa, amarantus, ryż, owies, kasza jaglana, gryka, kukurydza, maniok, teff.

Alergia na białko jaja

Białko jaj zawiera idealne proporcje niezbędnych człowiekowi aminokwasów. Jajko to również bogate źródło żelaza, które bierze udział w produkcji czerwonych krwinek oraz umożliwia transport i magazynowanie tlenu. Dlatego zastępując jajko w diecie dziecka, trzeba koniecznie zrównoważyć ilość białka i żelaza.

  • Alternatywne źródła białka w diecie bezjajecznej to:  mięso, ryby, strączki (groch, soja, soczewica, fasola, bób), tofu, napoje sojowe, tempeh.
  • Alternatywne źródła żelaza w diecie bezjajecznej to: mięso, ryby, strączki (groch, fasola, soczewica, soja, bób), sezam, orzechy nerkowca, słonecznik, suszone pomidory, suszone rodzynki i morele, kakao, karob, kasza gryczana, kasza jaglana, jarmuż.

Mleko się wylało, czyli wapniowa zamiana

Mleko jest także źródłem pełnowartościowego białka, ale co ważniejsze, wzmacniającego struktury kości i zębów dzieci wapnia. Ale jest też inna ważna rola wapnia: ułatwienie wchłaniania witaminy D - niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów w ludzkim organizmie: nerwowego, mięśniowego, endokrynnego czy odpornościowego. Eliminacja lub zmniejszenie ilości mleka w diecie dziecka, wiąże się z odpowiedzialnym zadaniem zapewnienia prawidłowej ilości wapnia w jego codziennych posiłkach.

  • Alternatywne źródła wapnia w diecie bezmlecznej to: napoje sojowe wzbogacane wapniem, komosa, nasiona chia, amarantus, sezam, migdały, orzechy włoskie, warzywa zielone, warzywa kapustne, pomarańcze.

Ważne jest, aby w procesie diagnozy nietolerancji czy alergii - polegać na opiniach lekarzy alergologów, zamiast testów przedstawianych w Internecie jako metoda szybkiego zdiagnozowania alergizujących produktów spożywczych.

Aneta Łańcuchowska, dietetyczka, ekspertka programu Rossnę!

Dla małego smakosza

Więcej dla Ciebie i Twojego dziecka

Odwiedź kanał Czyściochowo na YouTube i Spotify – bajki oraz piosenki z bohaterami Czyściochowa sprawią, że szczotkowanie zębów będzie kojarzone z przyjemnością, a mycie dłoni stanie się nieodłącznym elementem wizyty w toalecie! Tutaj nauka zdrowych nawyków higienicznych łączy się z zabawą.

Odwiedzam

Dołącz do grupy Rodzice, Rossnę! na Facebooku! – to przestrzeń do rozmów, wymiany doświadczeń oraz dzielenia się wskazówkami dotyczącymi wychowania.

Dołączam

Posłuchaj podcastu Rodzice, Rossnę! lub zobacz Poradnik rodzica na YouTube – specjaliści w łatwy i przystępny sposób wyjaśniają to, co może wydawać się skomplikowane, podpowiadają rozwiązania oraz weryfikują powszechnie panujące przekonania dotyczące zdrowia, higieny i rodzicielstwa.

Słucham podcastu

Oglądam poradnik

Przeczytaj także!