Prawidłowa dieta kobiety w ciąży powinna opierać na zasadach zdrowego odżywiania.
Jeśli planujesz ciążę lub właśnie odkryłaś, że w niej jesteś:
- spożywaj 5 niewielkich posiłków dziennie, w proporcjach zgodnych z piramidą żywienia;
 - jedz produkty pełnoziarniste, jak najmniej przetworzone, różnorodne;
 - wykorzystuj różne źródła białka: mięso, jajka, ryby, nasiona roślin strączkowych;
 - używaj tłuszczów roślinnych;
 - pij dużo niegazowanej wody (ok. 2 litrów);
 - ogranicz kawę, mocną herbatę, słodycze;
 - wyeliminuj alkohol i fast food;
 - ogranicz sól;
 - suplementuj kwas foliowy i DHA;
 - nie podjadaj.
 
Ważne! Jeśli jesteś osobą z nadwagą, udaj się do dietetyka, aby pomógł ci ułożyć dietę zapewniającą tobie i dziecku właściwe odżywienie, jednocześnie zapobiegającą gromadzeniu nadmiaru kilogramów, które może być trudno zrzucić po ciąży.
Jeśli spodziewasz się bliźniąt, pamiętaj, że jest większe zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały, zwłaszcza na magnez, witaminą D, cynk, żelazo czy kwas foliowy.
Regularne spożywanie dobrze skomponowanych posiłków:
- zapewnia właściwe odżywienie matki i dziecka;
 - zapobiega występowaniu niektórych chorób, np.: cukrzycy, nadciśnienia tętniczego;
 - warunkuje prawidłowy przyrost masy ciała i zapobiega nadwadze po ciąży.
 
Zapotrzebowanie energetyczne
W I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię nie zmienia się w stosunku do okresu przed ciążą.
W II trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 360 kcal.
W III trymestrze ciąży zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 475 kcal.
Przyrost masy ciała w ciąży uzależniony jest od indeksu BMI przed ciążą.
Kobiety z BMI poniżej 18,5     powinny przytyć w ciąży       12,5 – 18 kg.
Kobiety z BMI 18,5 – 24,9       powinny przytyć w ciąży       11,5 – 16 kg.
Kobiety z BMI 25 – 29,9          powinny przytyć w ciąży        7 – 11,5 kg.
Kobiety z BMI powyżej 30     powinny przytyć w ciąży        7 – 9 kg.
Na przyrost masy ciała w ciąży składa się waga dziecka, łożyska, wód płodowych, zwiększonej ilości krwi krążącej i płynów w organizmie matki, rosnąca macica, a także konieczne rezerwy na okres laktacji.
Pamiętaj! W ciąży jedz dla dwojga, a nie za dwoje.
