Szałwia hiszpańska to gatunek rośliny, który pochodzi z terenów dzisiejszej Gwatemali i Meksyku. Jej wartości odżywcze i właściwości znane były już przez Azteków, którzy stosowali ją m.in. w medycynie ludowej. Dziś określana jest jako "superfoods" i "złote nasiona XXI wieku".
Czy nasiona chia są zdrowe? Wszystko, co musisz wiedzieć o szałwii hiszpańskiej
Rola nasion szałwii hiszpańskiej jest dla naszego organizmu nieoceniona. Nasiona chia zawierają wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na pracę układu krwionośnego, krążenia, trawiennego czy nerwowego, a także poprawiają pamięć i koncentrację. Przyczyniają się również do poprawy kondycji włosów, skóry oraz wspomagają nawadnianie organizmu. Warto zauważyć, że dzięki obecności wielu witamin i minerałów chia wspierają układ odpornościowy. Ich spożywanie zaleca się osobom chorym na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny oraz dla osób będących na diecie bezglutenowej, bo nie zawierają glutenu.
Nasiona chia - właściwości odchudzające?
Czy nasiona chia na odchudzanie to dobry wybór? Zawarte w nich białko daje uczucie sytości i zmniejsza łaknienie, a obecność błonnika pozytywnie wpływa na pracę jelit, przyspiesza metabolizm i reguluje wypróżnianie. Zatem wszystkie te czynniki, przy zbilansowanej diecie, mogą wspomóc proces odchudzania.
Ziarna chia - właściwości zdrowotne, które pokochasz
Szałwia hiszpańska zawiera wiele substancji cennych nie tylko dla zdrowia, ale również urody. Należą do nich m.in. antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz poprawiają kondycję skóry. Poza tym jest ona również roślinnym źródłem białka, dlatego zaleca się ją wegetarianom i sportowcom. Ponadto nasiona chia wyróżniają się:
-
wysoką zawartością błonnika, który wspiera florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie i reguluje przemianę materii, a także wpływa na wyrównanie insuliny we krwi;
-
obecnością kwasów omega 3, które wspomagają pracę mózgu, układu wzrokowego i nerwowego. Badania wykazują, że nasiona chia mogą pomóc złagodzić objawy depresji, a także zapobiec rozwojowi demencji. Kwasy tłuszczowe omega 3 wpływają korzystnie również na układ sercowo-naczyniowy i regulują poziom cholesterolu;
-
dużą ilością witamin (E, B1, B3) oraz pierwiastków takich jak: potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, które przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, wspomagają pracę serca, wzmacniają układ kostny.