Ważne pytania o rozszerzanie diety dziecka

07.01.2021
header
Nie ma konkretnie określonego dnia, w którym należy zacząć rozszerzać dietę dziecka. Każdy maluch jest inny i jego gotowość na poznanie nowych pokarmów jest różna. Jak wprowadzać nowe smaki do diety malucha? Jak rozpoznać sygnały, które wysyła dziecko, świadczące, że smyk jest gotowy na rozszerzanie diety? Odpowiedzi znajdziesz w naszym tekście.

Najbezpieczniej jest rozpocząć przygodę z rozszerzaniem diety w okolicach szóstego miesiąca. Nie warto się sugerować sztywnymi okresami rozpoczęcia tego procesu. Celem wzbogacenia diety dziecka o nowe pokarmy nie jest sprawienie, aby  zaczęło się najadać dopiero co poznanymi produktami. W początkowym okresie rozszerzania diety to wciąż mleko matki lub modyfikowane jest podstawą dziecięcego jadłospisu. Prawdziwym powodem, dla którego decydujemy się na rozszerzenie diety, powinno być zapoznanie malucha z nowymi smakami, ciekawymi teksturami jedzenia oraz intrygującymi zapachami. Ważne jest też, aby dziecko zaczęło poznawać różnicę między płynnymi i stałymi posiłkami.

Czy dziecko jest już gotowe?

Stosunkowo łatwo poznać, że dziecko zaczyna być gotowe do nowych eksperymentów jedzeniowych. Po czym możesz się zorientować?

  • Po tym, że maluszek w miarę stabilnie siedzi w foteliku przeznaczonym do karmienia.
  • Zwróć też uwagę, czy zanika odruch wypychania przez dziecko wszystkiego, co znajdzie się w jego buzi.
  • Ważna jest umiejętność chwytania przez malucha oraz gotowość do sięgania przez dziecko po drobne zabawki i inne przedmioty.
  • Przypatruj się też, czy dziecko zabiera się do gryzienia np. zabawki, bo to świadczy o nabywaniu umiejętności przeżuwania pokarmu stałego.
  • Maluch okazuje zainteresowanie jedzeniem.

Od czego zacząć?

Tak jak nie ma jednego dnia, w którym dziecko powinno zacząć poznawać nowe produkty spożywcze, tak też nie ma listy z prawidłową kolejnością wprowadzania nowych pokarmów.
Proponuję zacząć od warzyw i co dwa dni zmieniać warzywo. Może to być np. pieczony kalafior, gotowana, pokrojona w słupki marchewka, pieczona cukinia lub półplasterki gotowanego buraka. Po kilku dniach można przejść do produktów węglowodanowych: gotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej, kulek z ryżu, makaronu czy półplasterków pieczywa. Kolejny krok to produkty białkowe: gotowane pulpety z mięsa drobiowego, ryba czy jajko na twardo. Wszystkie te potrawy podawaj dziecku bez dodatku soli i przypraw.

Jak przygotować pokarmy metodą BLW? Obejrzyj film na kanale Rossnę na YT:

Ważne jest, aby dać maluchowi pełną swobodę, nie zmuszać go do jedzenia, nie stresować się ilością zjedzonego pokarmu. Pamiętaj, że to dopiero początek długiej przygody jedzeniowej twojego malucha.

Poznaj zasady rozszczerzania diety metodą BLW w naszym artykule: BLW, czyli jak rozszerzyć dietę malucha

Dietetyczka Aneta Łańcuchowska

Jeszcze więcej informacji i porad znajdziesz na naszej grupie „Rodzice, Rossnę!” na Facebooku. Tworzymy w niej społeczność rodziców i ekspertów, którym zależy na zdobywaniu wiedzy i wymianie doświadczeń na temat pielęgnacji, higieny i wychowywania dzieci.

Dołącz do Rossnę! w aplikacji Rossmann PL i zyskaj dostęp do wiedzy od ekspertów oraz promocji na produkty dla dziecka i kobiet w ciąży. Więcej informacji o programie: www.rossmann.pl/rossne