Fermenty w służbie urody – harmonia natury i nauki

08.12.2025
Fermenty w kosmetykach – kremowa formuła w szklanym słoiczku z łyżeczką na jasnym tle.

Choć jeszcze niedawno produkty fermentowane były kojarzone głównie z asortymentem spożywczym, dziś coraz częściej pojawiają się także w branży beauty. Specyficzna forma obróbki sprawia, że składniki roślinne wykorzystywane w kosmetykach zyskują właściwości szczególnie korzystne dla skóry. Dzięki temu trend cieszy się dużą popularnością i przyciąga uwagę świadomych konsumentów, ceniących naturalne rozwiązania. Sprawdź, jak działają fermenty w kosmetykach i jak włączyć je do codziennej rutyny pielęgnacyjnej. 

Czym są fermenty (biofermenty) w kosmetykach?

Najprościej mówiąc fermenty w kosmetykach to surowce naturalne – np. ryż, soja, owoce, algi, zboża lub ich ekstrakty, które zostały poddane fermentacji. W wyniku tego procesu, dochodzi do rozkładu większych cząsteczek użytych składników na mniejsze, przez co stają się lepiej przyswajalne przez skórę. 

Dzięki temu są one także bardziej aktywne, a jednocześnie łagodniejsze i lepiej tolerowane, nawet przez wrażliwą cerę. Co więcej, fermentacja może prowadzić do powstania lub zwiększenia ilości bioaktywnych związków – aminokwasów, polifenoli czy białek, które wspierają kondycję i wygląd skóry. 

Stosowanie kosmetyków z biofermentami jest bardzo popularne w koreańskiej pielęgnacji, ale obecnie staje się również powszechne w Europie. Dzięki temu oferta tego typu produktów stale się poszerza i każdy może wybrać recepturę odpowiadającą własnym potrzebom. 

Jak powstają biofermenty?

Fermenty w kosmetologii powstają w wyniku skrupulatnie zaplanowanego procesu biochemicznego, który składa się z kilku kluczowych etapów. Oto one:  

  • wybór surowca – w zależności od działania jakie ma wykazywać finalny produkt, wybiera się odpowiednie składniki bazowe – np. owoce, algi, ryż czy soję i odpowiednio je przygotowuje – m.in. oczyszcza, rozdrabnia, tworzy z nich ekstrakty; 
  • wybór i dodanie mikroorganizmów – poza samym doborem odpowiedniego składnika roślinnego, ważne jest też wybranie właściwych mikroorganizmów, które przeprowadzą fermentację i stworzą ferment. Co to oznacza i dlaczego to takie ważne? Ten sam surowiec roślinny poddany działaniu różnych bakterii lub drożdży może dawać zupełnie inne, korzystne substancje. Dlatego właśnie wybór mikroorganizmów ma ogromny wpływ na końcowe właściwości fermentu. 
  • kontrolowany rozkład – aby surowiec mógł bezpiecznie sfermentować, cały proces musi przebiegać pod ścisłą kontrolą. Sprawdza się m.in. temperaturę, pH i czas. Wszystko po to, aby zapewnić optymalne warunki mikroorganizmom, które razem z uwalnianymi enzymami rozkładają złożone cząsteczki na mniejsze, łatwiej przyswajalne molekuły, 
  • oczyszczanie – po otrzymaniu pożądanego produktu, jest on oczyszczany, aby otrzymać stabilny składnik gotowy do zastosowania w kosmetykach. 

Sprawdź te kosmetyki z fermentami

Najpopularniejsze fermenty i ich działanie 

Planując zakup kosmetyków z dodatkiem surowców fermentowanych, warto dobrać je pod względem właściwości do potrzeb swojej skóry. Każdy składnik poddany temu procesowi, ale również konkretne mikroorganizmy mogą mieć inne działanie. Najczęściej w dostępnych recepturach znaleźć można: 

  • fermenty mlekowe – głównie Lactobacillus Ferment – uzyskiwany przy udziale bakterii Lactobacillus, pełni funkcję naturalnego konserwantu i wspomaga regenerację skóry oraz utrzymanie jej właściwego poziomu nawilżenia, 
  • biofermenty na bazie drożdży – np. Galactomyces Ferment Filtrate i Saccharomyces Ferment Filtrate. Pierwszy rozświetla cerę, utrzymuje prawidłowy poziom wilgoci i poprawia elastyczność skóry, a drugi sprzyja procesom naprawczym, wzmacnia barierę hydrolipidową i nawilża, 
  • fermenty bakterii Bacillus Bacillus Ferment Filtrate Extract – działa antybakteryjnie, nawilżająco, regenerująco oraz wzmacnia “tarczę” ochronną skóry, 
  • fermenty bakterii Bifida Bifida Ferment Extract – chroni skórę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, koi i łagodzi, wspiera mikrobiom. 

Pod względem surowców roślinnych, największą popularnością w kosmetykach cieszą się: 

  • fermentowane algi – (nazwa INCI zależy od dokładnego rodzaju algi, np. Bacillus Subtilis/Undaria Pinnatifida Ferment Extract) – glony mają m.in. właściwości regenerujące, nawilżające i wygładzające; 
  • fermentowane grzyby – np. Reishi, (INCI: Ganoderma Lucidum (Mushroom) Ferment Extract) – działa łagodząco, rozjaśniająco, przeciwsatrzeniowo; 
  • bioferment z ekstraktu zielonej lub czarnej herbaty (kombucha) – (INCI: Camellia Sinensis Leaf Ferment Extract, Saccharomyces/Xylinum/Black Tea Ferment) – zawierają antyoksydanty, chronią przed przedwczesnym starzeniem i skutkami szkodliwych czynników zewnętrznych,oraz, tonizują skórę, 
  • sfermentowana soja – (INCI: Lactobacillus/Soybean Ferment Extract) – intensywnie nawilża, łagodzi podrażnienia, działa przeciwstarzeniowo; 
  • ferment z ryżu – (INCI: Oryza Sativa Ferment Filtrate) – rozjaśnia, wygładza, utrzymuje odpowiedni poziom wilgoci; 
  • bioferment z aceroli – (INCI: Lactobacillus/Acerola Cherry Ferment) – wyrównuje koloryt skóry, pomaga zwalczać wolne rodniki, działa przeciwzapalnie i ujędrniająco, 
  • fermentowana rzodkiewka – (INCI: Leuconostoc / Radish Root Ferment Filtrate) – działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, reguluje wydzielanie sebum, wykorzystywany jest jako naturalny konserwant w kosmetykach; 
  • ferment z owsa – (INCI: Lactobacillus/Avena Sativa (Oat) Kernel Filtrate) – poprawia funkcje barierowe skóry, nawilża, regeneruje, przywraca jędrność, redukuje zaczerwienienia; 
  • fermentowane oleje – (nazwa INCI zależy od konkretnego surowca, np. – Pseudozyma Epicola/Camellia Japonica Seed Oil Ferment Extract Filtrate - olej z nasion Kamelii japońskiej - pozwala zachować odpowiedni poziom wilgoci, zmiękcza i wygładza skórę, wspomaga procesy naprawcze.

Dlaczego warto stosować fermenty w pielęgnacji? 

Fermenty stosowane w produktach do pielęgnacji to jedno z ciekawszych osiągnięć kosmetologii. Dzięki zaawansowanemu procesowi, w jakim są pozyskiwane, tradycyjne składniki zyskują bardziej aktywną i lepiej przyswajalną formę, co maksymalizuje ich skuteczność.

Wśród najważniejszych korzyści wynikających z ich używania, wymienić można:

  • intensywne nawilżenie – wiele fermentów, dzięki skuteczniejszej formie, zawiera składniki, które lepiej wiążą wodę, przez co skóra jest bardziej elastyczna; 
  • wsparcie mikrobiomu – zastosowane w recepturach mikroorganizmy o korzystnym działaniu, wspierają naturalny mikrobiom skóry, wzmacniając jej barierę ochronną; 
  • działanie przeciwutleniające – kosmetyki z biofermentami często są bogate w antyoksydanty, które neutralizują rodniki, zapobiegając m.in. przedwczesnemu starzeniu; 
  • redukcję podrażnień – składniki poddane fermentacji są łagodne dla skóry, wykazują działanie kojące, łagodzą zaczerwienienia czy świąd; 
  • wyrównanie kolorytu – niektóre surowce rozjaśniają przebarwienia, rozświetlając i ujednolicając cerę. 

Ich właściwości i korzystne działanie wzmacniają dodatkowe składniki zawarte w formułach. Najczęściej są to: rozjaśniający i regulujący wydzielanie sebum niacynamid, nawilżający kwas hialuronowy, kojący pantenol lub regenerujące ceramidy

Dla kogo kosmetyki z fermentami?

Z uwagi na szeroki zakres działania i korzystne właściwości, fermenty w kosmetykach są odpowiednie dla różnych typów skóry i ich problemów. Z powodzeniem mogą stosować je osoby ze skórą: 

  • wrażliwą – formuły z biofermentami są lepiej tolerowane nawet przez bardzo delikatną cerę. Dzięki temu ryzyko podrażnień jest zminimalizowane, a istniejące problemy – np. rumień czy uczucie ściągnięcia, mogą zostać złagodzone;
  • suchą – produkty tego rodzaju świetnie wpływają na nawilżenie skóry, zmniejszając również utratę wody poprzez wzmocnienie bariery hydrolipidowej;
  • problematyczną – surowce poddane fermentacji przyspieszają regenerację, regulują pracę gruczołów łojowych przez co sprawdzą się w przypadku cery tłustej i trądzikowej;
  • dojrzałą – niektóre składniki poprzez swoje wielowymiarowe działanie – regenerujące, wspierające mikrobiotę, nawilżające, antyoksydacyjne oraz możliwość wnikania w głębsze warstwy skóry – mogą spowalniać proces starzenia i łagodzić jego pierwsze oznaki.

Kosmetyki z biofermentami to świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią naturalne rozwiązania i receptury oparte na produktach roślinnych. Ich działanie docenią też osoby nastawione na nowoczesne i skuteczne formuły o wysokiej przyswajalności. 

Jak włączyć biofermenty do codziennej pielęgancji?

Kosmetyki z fermentami można włączyć do swojej rutyny na różnych etapach, w zależności od potrzeb i dotychczasowych nawyków. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z tego rodzaju preparatami, warto wprowadzać je stopniowo – np. najpierw tylko do wieczornej pielęgnacji, w pojedynczym produkcie, aby skóra mogła przyzwyczaić się do nowej formuły i składników. 

Ze względu na to, że fermenty w kosmetyce są coraz bardziej popularne, obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów wykorzystujących ten rodzaj składników. Są to m.in. pianki do mycia twarzy, toniki, esencje, sera, kremy i maski. Pamiętaj, że powinny być one dopasowane do potrzeb skóry, dlatego warto zwracać uwagę również na inne składniki aktywne i ich właściwości. 

Z czym łączyć fermenty, a jakich duetów unikać?

Z biofermentami dobrze komponują się kosmetyki ze składnikami, które wzmacniają i uzupełniają ich działanie. Będą to np. produkty ze wspomnianym już kwasem hialuronowym, pantenolem, ceramidami i antyoksydantami. Ich synergiczne działanie sprawia, że efekty pielęgnacji są bardziej widoczne i trwałe.

Połączenia, których lepiej unikać w jednej rutynie, to z kolei kwasy AHA/BHA, retinoidy  czy intensywne aromaty. Takie zestawienie może zwiększyć ryzyko podrażnień i osłabić działanie fermentów.

Bibliografia

  1. A. Ziemlewska, Z. Nizioł-Łukaszewska, M. ZagórskaDziok, M. Wójciak, D. Szczepanek, I. Sowa, Assessment of Cosmetic and Dermatological Properties and Safety of Use of Model Skin Tonics with KombuchaFermented Red Berry Extracts, International Journal of Molecular Sciences 2022, https://www.mdpi.com/1422-0067/23/23/14675 [data dostępu 19.11.2025].
  2. C. Perez-Riviero, J.P. Lopez-Gomez, Unlocking the Potential of Fermentation in Cosmetics: A Review, International Journal of Molecular Sciences 2023, https://www.mdpi.com/2311-5637/9/5/463?utm_source=chatgpt.com [data dostępu 19.11.2025].
  3. Dr n. med. D. Wnęk, Kombucha – skład i właściwości, Medycyna Praktyczna 2022, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/292968,kombucha-sklad-i-wlasciwosci, [data dostępu: 19.11.2025].
  4. M. Baran, Fermentacja w pielęgnacji – kosmetyki na bazie składników fermentowanych, Świat Przemysłu Kosmetycznego, https://przemyslkosmetyczny.pl/artykul/fermentacja-w-pielegnacji-kosmetyki-na-bazie-skladnikow-fermentowanych/, [data dostępu 19.11.2025].
  5. R. Reszke, A. Reich, Wybrane składniki pochodzenia roślinnego obecne w kosmetykach dostępnych w Polsce, Via Medica 2016, tom 2, nr 2, 51–5.

Czytaj również

Kategorie