Wąkrotka azjatycka i jej pochodne
Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica L.) znana również jako CICA, gotu kola czy trawa tygrysia to niezwykle aromatyczna roślina o charakterystycznych zielonych liściach, która od tysięcy lat jest wykorzystywana w medycynie Dalekiego Wschodu. Dziś jest jednym z kluczowych składników w koreańskich pielęgnacji, cenionym za swoje wszechstronne właściwości. Ekstrakty z wąkrotki znajdziesz najczęściej w serach i kremach o działaniu odmładzającym, kojącym i przeciwtrądzikowym.
Wyciąg z tej rośliny doskonale sprawdza się przy pielęgnacji cery naczynkowej, trądzikowej, suchej i wrażliwej. Pobudza krążenie, dzięki czemu pomaga zmniejszać opuchliznę i cienie pod oczami. Ponieważ stymuluje fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, często jest dodawana także do kremów i balsamów poprawiających jędrność oraz elastyczność skóry – szczególnie polecanych cerze dojrzałej.
Warto wspomnieć również o składnikach aktywnych wyizolowanych z wąkrotki azjatyckiej, które odpowiadają za jej najważniejsze właściwości tej rośliny. Należą do nich przede wszystkim:
- Madekasozydy (madekasozyd i kwas madekasowy) – składniki wyizolowane z liści i korzeni rośliny. Stymulują fibroblasty do wytwarzania kolagenu i elastyny, przyspieszając regenerację skóry. Wykazują właściwości kojące i przeciwzapalne.
- Azjatykozydy (azjatykozyd i kwas azjatykowy) – mają działanie zbliżone do madekasozydu – działają przeciwzapalnie, antybakteryjne oraz stymulują gojenie ran, np. na skórach dotkniętych trądzikiem pospolitym.
- Witaminy A, E, C i K – silne antyoksydanty, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- Flawonoidy (np.: kwercetyna, kemferol) – wspiera prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, chroniąc je przed pękaniem. Dodatkowo odznacza się silnym działaniem antyoksydacyjnym.
Ekstrakty z wąkrotki azjatyckiej zawarte w kosmetykach do koreańskiej pielęgnacji twarzy często zawierają mieszankę tych związków. Ich wielopoziomowe działanie sprawia, że skóra jest nawilżona, jędrna i zregenerowana.
Warto wypatrywać takich składników aktywnych w kosmetykach! ☺️
Fermenty/Biofermenty
Kolejne składniki, które zdobył szczególne uznanie w azjatyckiej pielęgnacji to biofermenty. To składniki roślinne poddawane procesowi fermentacji – najczęściej przy użyciu bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus, choć czasem fermentacja odbywa się z udziałem drożdży (Saccharomyces) lub bakterii z rodzaju Bacillus
Dzięki fermentacji składniki roślinne rozkładają się na mniejsze, łatwiej przyswajalne cząsteczki. To sprawia, że lepiej wnikają w skórę, a ich biodostępność jest wyższa – nawet wrażliwa cera szybciej je przyswaja i lepiej wykorzystuje.
To, na co warto zwrócić uwagę to, że podczas fermentacji mogą powstawać lub uwalniać się w większych ilościach związki bioaktywne, takie jak aminokwasy, polifenole czy białka, które dodatkowo korzystnie wpływają na skórę.
W kosmetykach najczęściej spotyka się fermenty:
- z ryżu (INCI: Lactobacillus/Rice Ferment Filtrate),
- z bambusa (INCI: Lactobacillus/Arundinaria Gigantea Ferment Filtrate),
- z aceroli (INCI: Lactobacillus/Acerola Cherry Ferment),
- z wodnego ekstraktu soi (INCI: Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus).
Działanie i właściwości pielęgnacyjne poszczególnych biofermentów zależą zarówno od surowca wyjściowego, jak i użytych do procesu fermentacji mikroorganizmów. To sprawia, że można je dopasować do indywidualnych potrzeb skóry.
Dzięki tej wiedzy łatwiej odnajdziesz się w świecie koreańskich kosmetyków i świadomie dobierzesz składniki aktywne odpowiednie dla swojej skóry! 😉