fot. iSock

Kofeina - dla zdrowia i dla urody

Pobudza i działa jak zastrzyk energii. Nie tylko w formie porannego espresso, ale też jako ważny składnik kosmetyków. Kofeina – dla pięknej skóry, ciała i włosów.

Pierwsze skojarzenie z kofeiną? Oczywiście kawa, która właśnie dzięki zawartości kofeiny stawia na nogi i poprawia koncentrację. Za kolebkę kawy uchodzi Etiopia, a jej nazwa pochodzi od arabskiego słowa „kahwa”. Początkowo spożywano ją w postaci ziaren gotowanych z dodatkiem soli i masła. Jako pierwsi na pomysł prażenia ziaren i przyrządzania z nich naparu wpadli zamieszkujący arabską pustynię Beduini. Pobudzający napój szybko rozprzestrzenił się w krajach muzułmańskich, a do Europy dotarł w XVII w. dzięki Turkom.

Dla przyjemności i zdrowia

Ze względu na silne działanie pobudzające kawę długo uważano za narkotyk. Badania wykazują jednak, że pita w umiarze (do trzech filiżanek dziennie) ma korzystny wpływ na nasz organizm, m.in. poprawia pamięć krótkotrwałą, opóźnia rozwój choroby Alzheimera i Parkinsona, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, raka jelita i marskość wątroby, ma pozytywny wpływ na krążenie oraz przyspiesza metabolizm.

Dla urody

Te i inne dobroczynne właściwości kofeiny znalazły też szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wchodzi w skład wielu produktów, jest m.in. w kremach pod oczy, ponieważ działa przeciwobrzękowo i obkurcza naczynia krwionośne. Szybko niweluje poranne opuchlizny i cienie pod oczami. Jest też wykorzystywana w kremach przeciwzmarszczkowych – a to ze względu na zawarte w niej przeciuwtleniacze – polifenole, które wygładzają skórę, przeciwdziałają jej wiotczeniu i opóźniają procesy starzenia, niszcząc wolne rodniki. Jako silny antyoksydant chroni również komórki skóry przed negatywnym działaniem emitowanych przez słońce promieni UVB i zapobiega powstawaniu nowotworów. Poprawia też krążenie krwi i limfy, pobudza metabolizm oraz przyspiesza spalanie tłuszczu, dzięki czemu jest częstym składnikiem preparatów antycellulitowych o działaniu wyszczuplającym i ujędrniającym. Zwykle występuje w nich razem z innym „pożeraczem tłuszczu” – L-karnityną. Ponadto poprawia kondycję włosów i pobudza ich wzrost poprzez stymulowanie cebulek. Zmniejsza też negatywne działanie hormonów odpowiedzialnych za wypadanie włosów i łysienie (tzw. androgenowe, spowodowane przez nadmiar męskich hormonów – androgenów, które dotyka panów po 50. roku życia, ale występuje też u kobiet). W produktach do włosów często pojawia się razem z guaraną.

U źródła

Kofeinę wykorzystywaną w kosmetykach pozyskuje się z ekstraktu ze świeżych, zielonych, niedojrzałych ziaren kawowych, ale też z liści herbaty (teina) i nasion guarany (guaranina).

Kofeina w liczbach:

  • Drzewka kawowe, z których pozyskuje się ziarna kawy, osiągają wysokość do 2-3 m. Rosną w Azji, Ameryce Południowej i Afryce.
  • Rocznie na całym świecie produkuje się prawie 7 mln ton kawy, pozyskiwanej z prawie 9 mln ton surowych ziaren.
  • Kawa jest najbardziej popularnym napojem, zaraz po wodzie. Roczne jej spożycie wynosi około 400 mld filiżanek. Najwięcej w Europie wypijają jej mieszkańcy krajów skandynawskich, zwłaszcza Finowie (średnio na głowę przypada 10 kg ziaren rocznie). Polacy są daleko w tyle, zużywamy tylko 3,5 kg.
  • Najdroższą kawą świata jest kopi luwak. Wytwarza się ją w Indonezji z ziaren kawy wydobywanych z odchodów cywety (lokalna nazwa to właśnie luwak), łaszowatych. Cena kilograma dochodzi do tysiąca euro.

Tekst: Anna Wilk